Vířivka k pěknému domku

Vypůjčili jsme si krásný článek o tom, jak krásná může být dokonalá vířivka v harmonii s dokonalým domem. 

Originál článek najdete zde.

Rodina přestavbou chaty získala pěkný domek k celoročnímu užívání

Chatku z poloviny 70. let minulého století si nechala přestavět čtyřčlenná rodina na malý rodinný domek. Společně se stavením měla projít zásadní proměnou i zahrada, na níž chatka stála. O návrh projektu majitelé požádali studio Prajaga pod vedením architekta Martina Poldaufa. Výsledkem je roztomilý domek shlížející do zahrady, z níž dýchá pohoda a klid.

Dům stojí v pražské Holyni, v oblasti, kam zasahuje chráněné území Přírodní park Prokopské a Dalejské údolí. Architekt se proto snažil přizpůsobit charakteru této unikátní lokality.

 

 

Zastaralý bazén nahradilo přírodní jezírko, které je na pohled mnohem hezčí a rodina se v něm může rovněž tak koupat. Dům je vyzděn a obložen modřínovým dřevem. Část zahrady nejblíže ulici může někomu připomínat asijský typ zahrad.

Zastaralý bazén nahradilo přírodní jezírko, které je na pohled mnohem hezčí, a rodina se v něm může rovněž koupat.

FOTO: Jiří Ernest

Z původního objektu zachoval sklep a některé obvodové stěny. Nově postavený dům je zděný, na pozemku zabírá plochu 70 čtverečních metrů. Svým majitelům nabízí užitnou plochu 91 čtverečních metrů.

Část zahrady nejblíže ulici může někomu připomínat asijský typ zahrad.

Do dřevěné terasy před domem je zabudována vířivka. Kuchyňská linka je ve vysokém bílém lesku. Doplňky jsou v černé barvě a detaily v oživující žluté. 

Do dřevěné terasy před domem je zabudována vířivka.

FOTO: Jiří Ernest

Vlastní stavba má podobu jednoduše řešeného domku se sedlovou střechou. V přízemí je hlavní společenská místnost s kuchyňským koutem a krbem. Její okna směřují na jih a tedy zároveň i do zahrady.

V podkroví lze objevit dva pokoje, koupelnu a ložnici rodičů s vlastní koupelnou. Kuchyňská linka je ve vysokém bílém lesku. Doplňky jsou v černé barvě a detaily v oživující žluté.

Dům má zděnou konstrukci, jeho fasády jsou ovšem obloženy dřevem ze sibiřského modřínu. Ten se používá nejenom kvůli své vysoké odolnosti vůči povětrnostním vlivům, ale i schopnosti hezky „zestárnout“ do stříbrošedého odstínu. Stavbu uzavírá sedlová střecha krytá titanzinkovým plechem.

Podkrovní místnosti prosvětlují střešní dřevěná okna, v přízemí jsou použita plastová. Dům je vytápěn elektrickým kotlem a také krbem v obývacím pokoji.


Vyberte si vysněnou vířivku Villeroy & Boch

Vyber si vířivku na zahradu Villeroy Boch


Srdcem obývacího pokoje je krb. 

Srdcem obývacího pokoje je krb.

FOTO: Jiří Ernest

Obývací pokoj je msěrován na jižní stranu do zahrady, s níž je propojen. 

Obývací pokoj je směrován na jižní stranu do zahrady, s níž je propojen.

FOTO: Jiří Ernest

Interiér je zařízen především v bílé barvě, kterou doplňují černé a šedé prvky. Oživující barvou základní palety je žlutá. Velké množství barev nebylo zvolenou náhodou. Kromě prosvětlení interiéru napomáhá opticky zvětšovat prostor.

Proměnou prošla rovněž parcela, na níž dům stojí. Autorkou jejího návrhu je zahradní architektka Jana Midlochová. Původní dominantou zahrady byl bazén. Ten nahradilo přírodní jezírko, k němuž vede dřevěná terasa. V jezírku se čtyřčlenná rodina může koupat. Jinou možností je využít vířivku, která je zapuštěna do terasy přímo před domem.


Vyberte si vysněnou vířivku Villeroy & Boch

Vyber si vířivku na zahradu Villeroy Boch


 

 



SERVIS | OBCHOD

+420 774 064 741
+420 777 064 741
+420 604 103 684

Kontaktovat

/* */