Jak udržovat čistou vodu ve vířivce

Whirlpooly a vířivky jsou velmi příjemné relaxační přístroje, ale jsou náročné na údržbu. U všech vířivek je nutné pravidelné ošetřování vody, které je složitější než u klasických bazénů. Je to způsobeno hlavně vyšší teplotou vody ve vířivkách než je tomu u bazénů, ve vířivkách dosahuje většinou teplota vody 37 °C, což je optimální teplota pro růst mikroorganismů, které mohou být pro člověka nebezpečné. Menší objem vody ve vířivce (oproti bazénům) také napomáhá většímu riziku zavlečení mikroorganismů do vody, malý objem vody se rychleji znečistí. Při ošetřování vody ve whirlpoolech musíme dbát na to, abychom použili přípravky, které mohou být použity a účinkují při vyšších teplotách vody (32 - 40°C).

Ošetření vody ve vířivkách

Pro ošetření vody ve vířivkách je dobré využít přípravky určené pro desinfekci vody ve vířivkách. Vyšší teplota vody nejenom umožňuje růst a množení mikroorganismů, ale také zvyšuje rychlost rozkladu volného chloru, který může být pro ošetření vody použit, a také snižuje jeho účinek.

Jelikož vyšší teplota vody způsobuje vyšší usazování vodního kamene, je dobré použít preventivní dávku přípravků, které stabilizují tvrdost vody, nebo tvrdost vody odstraňují úplně. Tím se zamezí problémům, které jsou způsobeny vyšším obsahem minerálů v napouštěné vodě.


Kompletní chemie pro vířivky

Chemie pro vířivky


PH vody ve vířivkách

Při jakémkoliv použití všech přípravků pro udržení správně čisté vody ve vířivkách, je nutné znalost, popřípadě úprava pH vody (kyselosti/zásaditosti vody). Hodnota pH ve vířivkách má být stejná jako v bazénech, tj. 6,5 - 7,4. Po napuštění vody vyčkáme několik hodin a hodnotu pH změříme testerem a podle potřeby pomocí přípravků na snížení nebo zvýšení pH vody hodnotu upravíme do požadovaných hodnot.

Můžeme si zvolit z několika variant ošetření vody ve vířivé vany. V současné době můžeme u nás koupit přípravky na bázi chloru (podobné jako pro bazény), na bázi aktivního kyslíku (většina) nebo na bázi bromu.

Ošetření vířivky chlórem

Přípravky na bázi chloru jsou relativně levné a účinné. Při jejich využití ve vířivkách (při vyšších teplotách než 32 °C) je nutné udržovat vyšší koncentraci chloru - ve veřejných bazénech dle vyhlášky 0,7 - 1,0 mg/l. Při těchto koncentracích je ale voda velice cítit chlorem. Ošetření chlorem je ale jedním z nejúčinnějších způsobů desinfekce. Chlor má také výborné oxidační účinky, které odstraňují organické nečistoty.

Ošetření vířivek kyslíkem

Přípravky na bázi aktivního kyslíku jsou finančně náročnější než chlorové desinfekce. Relaxování ve vodě ošetřené přípravky s aktivním kyslíkem je velmi příjemné, voda není cítit po chloru, je příjemná pro pokožku, sliznice a oči. Aktivní kyslík neztrácí se vzrůstající teplotou své účinky jako chlor. Samotné přípravky na bázi aktivního kyslíku je ale nutné kombinovat s dalšími přípravky, protože samotný aktivní kyslík nestačí na kompletní údržbu hygienicky nezávadné vody ve vířivce. K těmto přípravkům se používají další preparáty, které obsahují aktivní složku  polyhexamethylbiguanid (PHMB). Koncentrace aktivního kyslíku ve vířivkách by měla dosahovat koncentrace 10-15 mg/l.

 
Ošetření vody ve vířivce

Ošetření vířivek bromem

Mezi novější přípravky na udržení čisté vody ve vířivkách patří přípravky na bázi bromu. Brom má podobné účinky jako chlor, ale voda není po použití bromu tak cítit. Bromovým přípravkům ale chybí oxidační vlastnosti, které jsou důležité pro odstranění dalších nečistot obsažených ve vodě. Je tedy nutné používat další přípravky, které mají oxidační působení.

Většina prodávaných vířivek je již standardně vybavena ozonizátorem. Ozonizátor je přístroj, který vyrábí malé množství ozónu, který se uvolňuje do vody a zajišťuje desinfekci a oxidační účinek vody.


Vyberte si svou vířivku Villeroy & Boch

Všechny vířivky Villeroy & Boch jsou vybaveny ozonizátorem a filtrací s koloidním stříbrem.

Vyber si vířivku na zahradu Villeroy Boch


EOS 03 - filtrování a desinfekce bezpečným ozónem

 

EOS O3 - kyslíková desinfekce vířivekEOS O3 Enhanced Ozone System je unikátní technologie vířivek Villeroy & Boch - Desinfekce vířivky filtrovaným a bezpečným ozónem (trikyslíkem).


Při prvním napuštění vody a desinfekčním ošetření je vhodné použít šokovou desinfekci, tj. šokovou dávku zvoleného přípravku (chlor, aktivní kyslík, brom). Pokud bude koncentrace účinné desinfekční složky ve vodě 24 hodin po nadávkování nižší než doporučená hodnota,  zopakujeme první dávkování přípravku až do té doby, dokud nebude následující den koncentrace v doporučeném rozmezí.

Pokud se voda do 24 hodin od první šokové dávky přípravku zabarví hnědě (nebo zeleně),  je ve vodě ve vířivce v příliš velkém množství železa nebo manganu, při zelené barvě mědi. Do vody se přidá přípravek, který odstraňuje kovy a ten přítomné kovy vysráží a ty se zachytí ve filtraci. Je nutné poté filtraci vířivky důkladně vyprat a propláchnout podle návodu dodaného výrobcem vířivky. Problém vody s obsahem kovů se může objevit u vody z vysoce mineralizovaných podzemních zdrojů jak jsou studny nebo vrty.

Po provedení šokové dávky přípravku již přidáváme do vody určené množství přípravku pro průběžnou desinfekci.

 

Pravidelná desinfekce vody ve vířivce

Pravidelnou desinfekci vody ve vířivce provádíme alespoň dvakrát týdně příslušnými desinfekčními tabletami, popř. dle návodu na desinfekčním přípravku a zároveň provádíme i úpravu pH.

Odpěňovač, esence, a jiné přípravky pro vířivky

Speciálním přípravkem pro vířivky je odpěňovač, který snižuje povrchové napětí vody a tím brání vzniku pěny, která je velkým nepřítelem vířivek. Dalšími oblíbenými přípravky do vířivek jsou vonné esence. Vonné esence nesmí být na bázi éterických olejů, které způsobují vznik pěny.

Voda ve vířivce není ošetřována, pokud nefunguje cirkulační systém. Čím déle cirkulační systém běží, tím čistější voda bude. 


Kompletní chemie pro vířivky

Chemie pro vířivky




SERVIS | OBCHOD

+420 774 064 741
+420 777 064 741
+420 604 103 684

Kontaktovat

/* */