Chemie pro vířivky a desinfekce

Vody ve vířivkách  představují zvláštní kategorii bazénových vod. Údržba vody ve vířivce či whirlpoolu je specifická a není příliš vhodné používat pro tuto činnost běžné přípravky bazénové chemie. Z jakého důvodu? Vody ve vířivkách mají vyšší teplotu než  domácí venkovní bazény. A to je hlavní problém. Teplejší voda snižuje účinnost některých přípravků bazénové chemie, hlavně pokud je účinnou složkou aktivní chlor. Aktivní chlor není při vyšších teplotách stabilní. Vhodnou chemií do vířivky jsou přípravky na bázi bromové chemie nebo přípravky na bázi aktivního kyslíku.

Pravidelná údržba všech částí vířivky

Pro udržení žádoucí kvality vody ve vířivce musíme věnovat stejnou péči, jakou věnujeme vodě ve vířivce, také rozvodným okruhům, které vedou k jednotlivým tryskám. Pravidelná údržba a čištění všech součástí bazénové technologie pomocí speciálních čističů je nejdůležitější pro dosažení optimální kvality vody ve vaší vířivce.

Voda ve vířivce je většinou pitná voda z veřejného vodovodního řádu. I tato voda je zakalená a pro vířivku nedostatečně čistá.  Je tedy nutné i čerstvě napuštěnou vodu vždy ošetřit chemií.

Pomocí přípravků pH plus nebo pH minus musíme upravit hodnotu pH na  7,0 -7 ,6. 


Chemie pro všechny druhy vířivek

Vyber si vířivku na zahradu Villeroy Boch


Desinfekce vířivky

Desinfekční látky z vody ve vířivce samovolně odcházejí a přestávají časem účinkovat. Desinfekce je také rychle konzumována nečistotami, které musí z vody odstranit, proto může její úbytek nastat i po relativně krátké době, záleží na zatížení vody a jejím znečištění. Jednoduchým a praktickým trikem, jak udržet vodu a chemii v normě je dodržení zásady přidání trochu chloru po každém koupání a to hlavně při větším počtu lidí.

Pokud se voda ve vířivce přechloruje, což se při malém objemu a horké vodě může snadno stát, hrozí nejen to, že koupání v takové vodě není vhodné, ale může se také poškodit  zařízení samotné vířivky. Přechlorování nejlépe poznáme podle silného zápachu chloru, který je nepříjemný a navíc agresivní k pokožce a sliznicím, chlor rychle prchá do ovzduší a nedá se dýchat. První pomocí je větrat prostor a ředit vodu ve vířivce.

Některé vířivé vany jsou vybaveny vestavěným automatickým dávkovačem, který dokáže chlor regulovat a udržet správné množství chloru ve vířivce.

V současné době můžeme u nás koupit přípravky na desinfekci vody ve vířivkách produkty na bázi chloru (podobné jako pro bazény), na bázi aktivního kyslíku (většina) nebo na bázi bromu. Připravili jsme pro vás také kompletní službu Desinfekce vířivky.

   

  

 

Desinfekce chlorem

Chlorované přípravky jsou levné a účinné. Při jejich využití v teplé vodě ve vířivkách  je nutné udržovat vyšší koncentraci chloru, která je ale z vody cítit. Ošetření chlorem je ale stále jedním z nejúčinnějších způsobů desinfekce. Chlor odstraňuje i  organické nečistoty.

Desinfekce aktivním kyslíkem

Přípravky na bázi aktivního kyslíku je nutné kombinovat s dalšími přípravky, většinou s aktivní látkou polyhexamethylbiguanid. Je to z důvodu, že aktivní kyslík nestačí na celkovou údržbu nezávadné vody.

Desinfekce vířivky pomocí bromu

Další možností desinfekce vody ve vířivce jsou přípravky na bázi bromu. Brom má podobné účinky jako chlor. Bromované přípravky nejsou cítit, ale neumí odstraňovat organické nečistoty obsažených ve vodě.

Ve vířivkách jsou již dnes pro základní desinfekci a oxidační vlastnosti zabudovány ozonizátory, které vyrábí malé množství ozónu, který se uvolňuje do vody. 


Chemie pro všechny druhy vířivek

Vyber si vířivku na zahradu Villeroy Boch




SERVIS | OBCHOD

+420 774 064 741
+420 777 064 741
+420 604 103 684

Kontaktovat

/* */